flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На розгляд суду надійшла кримінальна справа про обвинувачення російських військовослужбовців за фактом порушення законів та звичаїв війни

16 травня 2022, 11:53

На розгляд Котелевського районного суду Полтавської області від Харківської обласної прокуратури надійшла кримінальна справа за обвинуваченням двох військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Так, за даними слідства, 24 лютого 2022 року двоє російських військових, один з яких був водієм-заряджаючим, а інший навідником БМ-21 «Град», здійснили артилерійські обстріли Харківщини з території Бєлгородської області РФ. Виконуючи злочинний наказ, військовослужбовці ЗС РФ зруйнували об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки у смт Козача Лопань Харківського району та зруйнували навчальний заклад Дергачівської міської ради. Після цього військовослужбовці ЗС РФ перетнули кордон України та продовжили обстріли Харківщини. Після розгрому російської військової колони Збройними Силами України двоє окупантів були взяті у полон на території Харківської області.

Слід зазначити, що дії, передбачені ч. 1 ст. 438 КК України, караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Обвинуваченим наразі обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

По справі призначено підготовче судове засідання у режимі відеоконференції.

Нагадаємо, що 16.03.2022 р. розпорядженням Голови Верховного Суду № 10/0/9-22 змінено територіальну підсудність двох судів Харківської області. Враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, справи з Борівського та Дергачівського районних судів Харківської області з 16 березня цього року підсудні Котелевському районному суду Полтавської області.