flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвала

11 листопада 2022, 10:40

 

Справа № 535/2091/22

Провадження № 2-а/535/14/22

 

УХВАЛА

11 листопада 2022 року                                        смт Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області

у складі

головуючого – судді

Болибока Є.А.

Справа № 535/2091/22

Найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові за його наявності для фізичних осіб) сторін, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб):

позивач: Мінаков Євгеній Едуардович, місце проживання: 62371, Харківська область, Харківський район, с. Подвірки, вул. Дзержинського, буд. 10, кв. 27;

відповідач: Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, місцезнаходження: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, площа Троїцька, буд. 2-А;

відповідач: старший лейтенант поліції заступник командир взводу батальйону № 1 Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Кіпренко Сергій Сергійович, місцезнаходження: 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, площа Троїцька, буд. 2-А,

розглянув адміністративний позов про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Суть питання, що вирішується ухвалою.

10 листопада 2022 року Мінаков Є.Е. звернувся до суду з позовом до Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, старшого лейтенанта поліції заступника командира взводу батальйону № 1 Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Кіпренка С.С., в якому просив скасувати постанову серії ЕАР № 6080194 від 26.10.2022 про накладення адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 850,00 грн за адміністративне правопорушення, передбачене ч. 6 ст. 121 КУпАП.

Мотиви, з яких суд дійшов висновків, і закону, яким керувався суд.

Адміністративна справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому §2. Розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ Глави 11. Особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 286 КАС України позовну заяву щодо оскарження рішень суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності може бути подано протягом десяти днів з дня ухвалення відповідного рішення (постанови).

Відповідно до ст. 268 КАС України у справі, визначеній статтею 286 цього Кодексу, щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур’єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку. Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 268, 269, 286 КАС України, суддя

постановив:

Прийняти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження у справі за адміністративним позовом Мінакова Євгенія Едуардовича до Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області, старшого лейтенанта поліції заступник командира взводу батальйону № 1 Управління патрульної поліції в Дніпропетровській області Кіпренка Сергія Сергійовича про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Призначити розгляд справи на 21 листопада 2022 року об 11 год 00 хв в залі судових засідань приміщення Котелевського районного суду Полтавської області.

Про подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи негайно повідомити відповідача шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, позивача повідомити кур’єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку.

Копію позовної заяви та доданих до неї документів направити відповідачу.

Оприлюднити на веб-порталі судової влади України ухвалу про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду.

Роз’яснити відповідачу наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача. У таких справах суб’єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Відповідно до ст. 268 КАС України у даній справі щодо подання позовної заяви та про дату, час і місце розгляду справи суд негайно повідомляє відповідача та інших учасників справи шляхом направлення тексту повістки на офіційну електронну адресу, а за її відсутності - кур’єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв’язку. Учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи, визначеної частиною першою цієї статті, з моменту направлення такого повідомлення працівником суду, про що останній робить відмітку у матеріалах справи, та (або) з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

У даній справі заявами по суті справи є позовна заява та відзив на позовну заяву (відзив).

Відзив може бути поданий в порядку ст. 162 КАС України в строк до 18 листопада 2022 року.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Веб-сторінка на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи - http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повне судове рішення складено 11 листопада 2022 року.

                   Суддя               Є.А.Болибок