flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ ПРО СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ У ТВЕРДІЙ ГРОШОВІЙ СУМІ

До Котелевського районного суду Полтавської області

38600, смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235


ЗАЯВНИК: _______ПІБ________, ______________ р.н.
місце реєстрації (проживання): ** ______(адреса)______
РНОКПП- реєстраційний номер облікової картки платника
____ податків-ідентифікайний або дані паспорта______
моб. тел.: ________________, e-mail ___(за наявності)____


БОРЖНИК: ______ПІБ______, ______________ р.н.
місце реєстрації (проживання): **__( адреса)_________
____РНОКПП або дані паспорта ___________________
моб. тел.: ________________, e-mail _________________
(якщо такі відомості відомі, у разі відсутності даних –
обов’язково про це вказати - «дані не відомі» і які саме дані)

 

ЗАЯВА

про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину 

 

 «___» __________  року між мною та ____(ПІБ боржника)  _ укладено шлюб, який зареєстровано___(орган який зареєстрував шлюб)___, за актовим записом №____, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії ____ №____ виданим «___» __________  року.

Від шлюбу маємо дитину ___(ПІБ дитини)____, «___»___________ року народження, що підтверджується свідоцтвом про народження серії ____ №____, виданим ______(орган який видав свідоцтво)____ «___» _________  року.

Відповідно до довідки №___, виданої __(вказати орган який видав довідку)__«___» _________  року, дитина (донька/син ____ім’я_____ ) зареєстрована та проживає зі мною за адресою: _________________.

З _________ року  боржник залишив сім’ю та  відмовляється добровільно надавати матеріальну допомогу на утримання дитини, є працездатною особою, отримує дохід, а тому вважаю що він  має можливість сплачувати аліменти. /Зазначити працює (місце роботи) чи не працює боржник/.

Я ніде не працюю, ніяких допомог на дитину не отримую /(або вказати місце роботи та дохід в разі наявності – наприклад: єдиним джерелом нашого з дитиною існування є щомісячна одноразова допомога при народженні дитини), тому я вимушена поставити питання про стягнення аліментів і звернутися до суду.

Відповідно до ст.ст. 180, 181 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У разі ухилення від цього обов’язку кошти на утримання стягуються у судовому порядку.

Частиною 3 ст.184 СК України передбачено, що той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Підтверджую, що мною не було подано інших заяв про видачу судового наказу до того самого боржника, про той самий предмет та з тих самих підстав.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 160-163 ЦПК України, ст.ст. 180-182, ч.3 ст.184, 191 Сімейного Кодексу України - 

 

ПРОШУ:

Видати судовий наказ  про стягнення з__ПІБ боржника_____, _________ року народження, на мою користь аліментів на утримання дитини ___ПІБ дитини____, ___________ року народження, у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подання заяви та до досягнення дитиною повноліття.

  

ДОДАТКИ:

  1. Копія паспорта заявника;
  2. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) заявника;
  3. Копія свідоцтва про народження дитини;
  4. Довідка з місця проживання заявника (про склад сім’ї);
  5. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) боржника;
  6. Копія паспорта боржника;
  7. Копія заяви з додатками для боржника.

  

«___» __________________ року                             ___________________                         Прізвище, ініціали

                     (дата)                                                                             (підпис)

 

 ПРИМІТКИ:

 Представлений зразок заяви має загальний характер. При використанні наведеного зразка необхідно вияснити чи підходить він до Вашої конкретної ситуації.

 * Відповідно до п.5 ч.1 ст.161 ЦПК України судовий наказ може бути видано у разі, якщо:  заявлено вимогу про стягнення аліментів на дитину у твердій грошовій сумі в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

** У разі, якщо місце проживання та місце реєстрації різні – обов’язково вказувати дві адреси.