flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗРАЗОК ЗАЯВИ ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ ПРО СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ У ВІДСОТКАХ ВІД ДОХОДУ

До Котелевського районного суду Полтавської області

38600, смт. Котельва, вул. Полтавський шлях, 235


ЗАЯВНИК: _______ПІБ________, ______________ р.н.
місце реєстрації (проживання): ** ______(адреса)______
РНОКПП- реєстраційний номер облікової картки платника
____ податків-ідентифікайний або дані паспорта______
моб. тел.: ________________, e-mail ___(за наявності)____


БОРЖНИК: ______ПІБ______, ______________ р.н.
місце реєстрації (проживання): **__( адреса)_________
____РНОКПП або дані паспорта ___________________
моб. тел.: ________________, e-mail _________________
(якщо такі відомості відомі, у разі відсутності даних –
обов’язково про це вказати - «дані не відомі» і які саме дані)

 

ЗАЯВА

про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину 

 

 «___» __________  року між мною та ____(ПІБ боржника)  _ укладено шлюб, який зареєстровано___(орган який зареєстрував шлюб)___, за актовим записом №____, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії ____ №____ виданим «___» __________  року.

Від шлюбу маємо дитину ___(ПІБ дитини)____, «___»___________ року народження, що підтверджується свідоцтвом про народження серії ____ №____, виданим ______(орган який видав свідоцтво)____ «___» _________  року.

Відповідно до довідки №___, виданої __(вказати орган який видав довідку)__«___» _________  року, дитина (донька/син ____ім’я_____ ) зареєстрована та проживає зі мною за адресою: _________________.

З _________ року  боржник залишив сім’ю та  відмовляється добровільно надавати матеріальну допомогу на утримання дитини, є працездатною особою, отримує дохід, а тому вважаю що він  має можливість сплачувати аліменти. /Зазначити працює (місце роботи) чи не працює боржник/.

Я ніде не працюю, ніяких допомог на дитину не отримую /(або вказати місце роботи та дохід в разі наявності – наприклад: єдиним джерелом нашого з дитиною існування є щомісячна одноразова допомога при народженні дитини), тому я вимушена поставити питання про стягнення аліментів і звернутися до суду.

Відповідно до ст.ст. 180, 181 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. У разі ухилення від цього обов’язку кошти на утримання стягуються у судовому порядку.

Відповідно до ч.5 ст.183 СК України той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Підтверджую, що мною не було подано інших заяв про видачу судового наказу до того самого боржника, про той самий предмет та з тих самих підстав.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 160-163 ЦПК України, ст.ст. 180-182, ч.5 ст.183, 191 Сімейного Кодексу України - 

ПРОШУ:

Видати судовий наказ про стягнення з__ПІБ боржника_____, _________ року народження, на мою користь аліментів на утримання дитини ___ПІБ дитини____, ___________ року народження, у розмірі 1/4 частки заробітку (доходу) боржника, але не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подання заяви та до досягнення дитиною повноліття.

 

ДОДАТКИ:

  1. Копія паспорта заявника;
  2. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) заявника;
  3. Копія свідоцтва про народження дитини;
  4. Довідка з місця проживання заявника (про склад сім’ї);
  5. Копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) боржника;
  6. Копія паспорта боржника;
  7. Копія заяви з додатками для боржника.

 

 

«___» __________________ року                             ___________________                         Прізвище, ініціали

                     (дата)                                                                             (підпис)

 

 ПРИМІТКИ:

Представлений зразок заяви має загальний характер. При використанні наведеного зразка необхідно вияснити чи підходить він до Вашої конкретної ситуації.

 * Відповідно до п.4 ч.1 ст.161 ЦПК України судовий наказ може бути видано у разі, якщо:  заявлено вимогу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

 

** У разі, якщо місце проживання та місце реєстрації різні – обов’язково вказувати дві адреси.